fbpx

Belemmerende overtuigingen: zo kom je van ze af!

We hebben allemaal belemmerende overtuigingen of gedachten die ons tegenhouden op ons pad naar succes. Ben jij je er van bewust wat je elke dag tegen jezelf zegt? Wanneer je negatieve selftalk doorbreekt  wordt het veel makkelijker dát voor elkaar te krijgen wat je wenst in je ondernemerschap.

 

In deze blogpost geef ik je voorbeelden van overtuigingen die belemmerend zijn. Bewustwording is namelijk onze eerste prioriteit, pas dan kun je ermee breken. Daarna help ik je door 6 vragen heen die je helpen om de belemmerende overtuigingen en gedachten minder bepalend te maken. 

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 1 augustus 2023

belemmerende overtuigingen voorbeelden negatieve gedachten belemmerende gedachten beperkende overtuigingen ondernemer creatief negatieve overtuigingen

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen


Belemmerende overtuigingen zijn voor iedereen weer anders. Het zijn vaak negatieve gedachten die je kunnen beperken in je groei. Deze zinnen zijn voorbeelden van belemmerende overtuigingen:

 
 • Ik heb geen vakopleiding gedaan, dus kan niet de volle pont vragen
 • Niemand zit op mij te wachten
 • Ik doe ook maar wat
 • Ze zien me aankomen
 • Ik heb niet zoveel geld nodig
 • Straks val ik door de mand


Er is niets mis met overtuigingen in het algemeen. Positieve overtuigingen kunnen je zelf helpen om voor elkaar te krijgen waar je van droomt. Echter, negatieve belemmerende gedachten zorgen voor negatief gedrag en dus een negatieve uitkomst.

 

Waarom hebben we beperkende overtuigingen?

 

Ergens in je jeugd heb je bepaalde conclusies getrokken over situaties die je toen op de been hielden, je een veilig gevoel gaven of je letterlijk in veiligheid hielden. Ze hielpen je om te gaan met situaties die moeilijk waren en om teleurstelling en frustratie te voorkomen. Als volwassen persoon heb je deze – inmiddels – belemmerende gedachten niet meer nodig, maar vaak leven we er nog wel – onbewust – naar.

’n medemaker horen over dit onderwerp? 

 

Luister naar deze podcast aflevering van Gouwe Klauwe waar ik illustrator & beeldmaker Marloes de Vries hierover spreek .

’n medemaker horen over dit onderwerp?

 

Luister naar deze podcast aflevering van Gouwe Klauwe waar ik illustrator & beeldmaker Marloes de Vries spreek over dit onderwerp.

Waarom afrekenen met deze belemmerende gedachten?

 

Neem als voorbeeld: Ik kan nooit genoeg geld verdienen als creatieve ondernemer.

Je kunt wel begrijpen dat deze gedachte niet helpend is. Toch is het een onderdeel van je identiteit geworden. Jij ben die persoon die nooit genoeg geld verdient. Je gaat zelfs bewijs zoeken dat jij geen geld waard bent.  Kijk maar eens om je heen. Dit bewijs bevestigt je identiteit en zo houd je dit in stand.

 

Het zijn deze gedachten, bewust of onbewust, die we als absolute waarheden zijn gaan beschouwen. Maar wist je dat deze negatieve gedachten jou hinderen op je pad naar dát wat jouw jazz geeft? Dat levendige gevoel wat je bestaan op aarde de moeite waard maakt. Door deze overtuigingen van een andere kant te gaan bekijken, je manier van denken te veranderen, kun je alles veranderen.

 

Wist je dat ik ook lang dacht dat ik geen geld kon verdienen met mijn handen? En toen ontdekte ik een manier van verkopen die eerlijk en eigen voelde. Daar leer ik je meer over in deze workshop voor beginnende creatieve ondernemers.

belemmerende overtuigingen voorbeelden negatieve gedachten belemmerende gedachten beperkende overtuigingen ondernemer creatief negatieve overtuigingen

Hoe kun je je negatieve gedachten overwinnen?

 

De eerste stap is bewustwording van je interne dialoog. Wat zeg je tegen jezelf? Welke zinnen gaan dagelijks door je hoofd? Hoe klinkt die negatieve stem? Dit moet je weten voordat je jouw interne communicatie kunt ontwarren en begrijpen.

 

Heb je een hardnekkige zin gevonden? Misschien wel meerdere, is heel normaal hoor. Loop dan deze vragen door en schrijf de antwoorden op. Herhaal deze stap bij elke overtuiging.

6 vragen die helpen om belemmerende overtuigingen te doorbreken

 1.  Sta ik open om te geloven dat deze overtuiging wellicht niet waar is?
 2. Is deze overtuiging echt gegrond? Wat zijn de ondersteunende feiten?
 3. Heb ik altijd zo gedacht? Zo nee; wat (en wanneer) is dit veranderd? Is er bewijs dat mijn overtuiging tegenspreekt?
 4. Hoe zou het zijn om te denken aan de tegengestelde kanten van mijn overtuiging
 5. Helpt deze overtuiging me om mijn doelen te bereiken?
 6. Hoe zou ik over deze overtuiging denken als ik iemand anders was (bijv. Albert Einstein, Oprah Winfrey, Steve Jobs, een entrepreneur, een dokter etc.)?

Ga nog eens na, is de lading van de overtuiging afgenomen? Soms helpt het om jezelf door te blijven bevragen met het woord: Waarom?

 

Veel van deze vragen kunnen vreemd lijken, maar ze zijn ontworpen om je te helpen je perspectief op het onderwerp te verbreden. Het is een oefening in ‘out of the box’ denken.