fbpx

Wat is passie? En hoe maak je er je werk van?

Zou het bestaan? Werk zonder dat het als werken voelt? Ik ben hier het levende bewijs van met mijn tassenmerk Monsak. In deze blogpost help ik je in 8 stappen te ontdekken wat je passie is en hoe je hier meer naar kunt leven, zowel de passie in werk als je privéleven. 

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 2 augustus 2023

een kampvuur, vuur wordt vaak ook geassocieerd met passie. We hebben het over wat passie is en hoe je van passie of hobby je werk kunt maken

Wat is passie?

Passie is dat vuur in je hart, dat jazzy gevoel in je buik en ’t eerste waar je aan denkt wanneer je wakker wordt. Het maakt jouw leven de moeite waard. En weet je wat zo mooi is? Je passie is vreselijk uniek. We kunnen allebei van koken houden maar ik ben er dol op op omdat ik hou van experimenteren en jij wordt er dolgelukkig van omdat je anderen er dolblij mee kunt maken.
Praten over je passie werkt gigantisch aanstekelijk. Als ik op een feestje vertel over de ideale tas die ik voor je kan maken of hoe vreselijk ik het vind dat zoveel leer wordt weggegooid, dan zie je de twinkeling in mijn ogen. Het is zalig om te luisteren naar iemand die vol enthousiasme verteld over dat waar ze pit bij voelt. Om die reden weet ik dat
passie verkoopt.  Kom ik later nog op terug.

’n medemaker horen over dit onderwerp? 

 

Luister naar deze podcast aflevering van Gouwe Klauwe waar ik illustrator & beeldmaker Marloes de Vries hierover spreek .

Persoonlijke_professionele_ontwikkeling_voor_creatieve_vrouwelijke_ondernemers_margriet_meijer

Wat is jazz?

Stel je eens voor. Je loopt door de straten van New York. Al maanden heb je je verheugd op deze citytrip. Je notitieboekje steekt uit je jaszak (zomerjas, zwoele avond) en staat bol van de tips die jaloerse thuisblijvers je schonken. Via via hoorde je van een cocktailbar. Eentje in het segment: DIT-MAG-JE-NIET-MISSEN. Je knoopte het in je oren en weken geleden reserveerde je een tafeltje. De bar zit verstopt in een klein steegje en je bent al 3x langs de deur gelopen. Túúrlijk, stiekeme hipsters.


Je klopt aan, de deur vliegt open en je krijgt een grote grijs van een reusachtige bouncer. Je daalt voorzichtig het kleine trappetje af, voelt de spanning omhoog krijgen (ik ben zo cool) en ineens sta je in de meest vibrant ruimte waar je ooit bent geweest. De mensen zijn vrolijk, de lampen warm en de jazz muziek… die trilt in ál je vezels door. Alsof de tinteling elk hoekje van je lichaam kietelt. Hier, op dit moment in deze bar, voel jij je de meest levendige/vurige/sprankelende versie van jezelf óóit.


Dat is nou jazz.

Hoe zorg dat je werk passie vindt?

Ontdek je werkpassie in 8 stappen

Ik heb een audio oefening opgenomen die je in 10 minuten bij je jazz brengt. We gaan op ontdekkingstocht door je brein om te ontdekken wat jou ’n jazzy  gevoel geeft. 
 
Koptelefoon om de gratis audio oefening te beluisteren van Margriet Meijer

Van je hobby je werk maken

Voor ’t gemak ga ik ervan uit dat je een normaal levend wezen bent en gelukkig wilt zijn. Is dat nu niet (altijd) het geval? Dan kun je daar iets aan veranderen. Simple as that. Jij bent gekke henkie niet en weet dat ’t leven niet bestaat zonder up’s & downs. Toch kun je het aantal up’s vergroten. Je hebt namelijk altijd een keuze om ander te gaan leven AKA voor je dromen te gaan.


Wanneer je een hobby hebt die je veel energie geeft komt er een punt dat je nadenkt over mogelijkheden in de toekomst. Althans, zo zit mijn hoofd in elkaar. Zullen er meer mensen blij worden van mijn werk, los van vrienden en bekenden? En zit er groei potentie in waardoor ik hier wel n’s een
boterham mee kan verdienen?


Ik kan op dit punt alleen maar zeggen: go for it! Je wordt er alleen maar wijzer van, zelfs als het niet loopt zoals je hoopt. Ondernemen is verschrikkelijk leerzaam, maar ook donders onzeker. Daar moet je tegen opgewassen zijn. Dat ben je wanneer je staat te trappelen om te beginnen. Als er nog negatieve overtuigingen door je hoofd spoken die je klein houden, dan kunnen die je tegen gaan werken. Zorg dat je je hier bewust van bent en deze uit de weg ruimt.


Het is overigens de grootste onzin dat je uit een ondernemersfamilie moet komen om dit te kunnen. En je hoeft ook niet zakelijk te zijn, dit kun je leren.

Tips om van je hobby je werk te kunnen maken:

Tip 1: Bedenk wat je leuk vindt om te doen

Wat is je passie? Waarschijnlijk de hobby die je hebt, maar het kunnen zoveel meer dingen zijn die je kunt combineren. Zoals ik dat doe met persoonlijke ontwikkeling & ondernemerschap. Heb je een duwtje nodig om hier meer voor te durven staan & gaan? Doe dan vooral mee met mijn Jazzed Up event voor creatieve ondernemers.

 

Tip 2: Onderzoek de markt

Is er vraag naar wat je kunt aanbieden? Hoe is de concurrentie? De wereld is vol met spullen, dingetjes en onnodige rommeltjes. Is je product/idee een must have om hieraan toe te voegen?

 

Tip 3: Kies bewust

Wanneer je gaat ondernemen kies je voor een extra baan naast je werk maken. Je moet het namelijk ook aan de man brengen. Dit is een ander spel. Bedenk je goed of je daar zin in hebt. Ik vertel in deze podcast meer over deze keuze.

 

Tip 4: Durf te beginnen

Je zult over een hobbel heen moeten om jezelf ook als ondernemer te gaan zien. Dit is oke en hoort erbij. Je moet een beetje vaart maken en dan gaat die bal uiteindelijk rollen, als je maar volhoudt. Het is niet makkelijk om van je passie je werk te maken: Je gaat veel leren door op je plaat te gaan, laat dat ook gebeuren en schaam je hier niet voor. It’s all part of the job.Tip 

Ik ben Margriet en heb twee passies: tassen maken en ondernemerschap

Ik heb sinds 2012 al 6500 tassen gemaakt en verkocht onder mijn label Monsak. Dat ik kan leven van mijn passie is wel duidelijk.


Is dit ook jouw droom? En is je allergrootste nachtmerrie om weer terug in loondienst te moeten? Dan help ik je graag dit te voorkomen.


Ik leer je om in vrijheid te creëren terwijl je bankrekening meegroeit.