fbpx

5 tips voor creatieve ondernemers

Slim investeren in je eigen bedrijf

In deze blog deel ik mijn grootste inzichten over investeren in de groei van je creatieve bedrijf. Als makers stonden we vooraan toen creativiteit werd uitgedeeld. Helaas was de skill ondernemen toen al vergeven. Maar vrees niet! Ondernemen kun je leren, net als investeren. 

Dat laatste is onvermijdelijk wanneer je wilt groeien van zolderkamer hobbyist naar professionele maker. Is je droom fulltime maken? Je eigen atelier/winkel? Of workshops geven? Dan is deze blog voor jou.

Je zult namelijk een mindset shift moeten gaan maken om groter te leren denken, en dus groter te gaan groeien.

Margriet Meijer, coach voor creatieve vrouwelijke ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 11 december 2023

Investeren VS kosten

Er is nog weleens ‘n misverstand over deze 2 posten. Daarom leg ik je eerst het verschil uit.


Kosten
: Dit zijn vaste bedragen die je elke maand kwijt bent aan diensten die nodig zijn om je zaak soepel te laten verlopen. Onder kosten vallen ook je materialen. Later meer hierover, omdat hier nog wel n’s misverstanden over zijn.


Een greep uit mijn kosten: huur atelier, 
email marketing, software, internet, leer (!) en personeel.


Investeringen
: Dit zijn bedragen die je nu uitgeeft waardoor je op de lange termijn meer gaat verdienen. Je maakt deze uitgaven omdat ze
de kans op groei (persoonlijk of in omzet) vergroten


Een greep uit mijn investeringen: coaching (zowel zakelijk als privé), adverteren en website.


Makers zijn vaak begonnen vanuit een hobby. Ondernemerschap en zakelijk inzicht zijn skills waar je geen kaas van hebt gegeten en daarom spannend vind. Het is dan ook niet gek dat je
door de bomen het bos niet ziet. Wat zijn slimme investeringen voor de groei naar je creatieve droom?


Ik help je op weg met 5 tips.

1. Weersta de verleiding

Heb je bolletjes wol, stukken klei of klompen goud die zichzelf verkopen? Nee? Dan heb je gelijk een mooi ezelsbruggetje: materialen = kostenpost  (geen investering). Ze zijn meegerekend in de prijs die je verdiend als je bv. een wollen wandkleed verkoopt.


Makers vinden ondernemen doodeng. Daarom zoeken ze afleiding in maken, en dus materialen kopen. Ik voelde me vaak de koning te rijk als ik een auto volgeladen had met leer. 


Ik zal  bekennen, het duurde een hele tijd voordat ik dit doorhad. Maar ‘t kwartje viel pas toen ik omhoog keek. Naar rijen dozen volgestouwd met tassen en €0 op mijn bankrekening. Ik had geen flauw benul hoe ik deze tassen kwijt zou raken. Het is oliedom (en ik kan het zeggen) om je zuurverdiende geld te stoppen in creaties die je niet kunt verkopen.


Snap je de volgorde? Je kunt pas in vrijheid creëren wanneer je:

– Zelfvertrouwen groeit (weet wie je bent en wat je te bieden hebt)
– Hierdoor durft te verkopen (je kent je USP’s en ideale klant)
– De ondernemer in jezelf hebt wakker geschud (op jouw manier)
– En zo groeit naar je creatieve dromen

2. Probleem & oplossing

Net als je klant heb jij ook weleens een probleem. Mijn klant kan de ideale tas niet vinden, en daarom maak ik een tas op maat voor ze. Problem solved. Ik kon de sterren van de hemel maken maar ondernemen ging niet vanzelf.

Daarom investeerde ik 6 jaar geleden in een cursus branding bijvoorbeeld. Zo leerde ik mijn ideale klant beter kennen en aanspreken, waardoor mijn merkbekendheid (dus omzet) groeide.

Er is altijd een oplossing voor je probleem, je moet alleen wel hulp durven vragen. Zitten je belemmerende overtuigingen in de weg? Tem die dan eerst! 

3. Wat is het juiste moment?

Die is er niet! Investeren is noodzakelijk als je de ambitie hebt om (uiteindelijk) fulltime te kunnen maken. Voor de gemiddelde maker is ondernemerschap nog spannend. Je stelt het investeren uit omdat je geen geld hebt (en je hebt geen geld omdat je het investeren uitstelt). Zie je dat je je eigen groei in de weg zit? 


Ondernemerschap & (de kans op) risico gaan hand in hand. Dat is iets waar je aan gewend moet raken, anders is het niet voor jou. Mij geeft dit een kick. Het gevoel dat ik leef.

Zo wilde ik ooit 4 maanden samenwerken met een business coach á €3000. Ik had het geld niet. Daarom haalde ik dit bedrag uit mijn Belastingdienst spaarpotje. We gingen aan het werk, ik kreeg vleugels en had dit bedrag binnen 2 maanden terugverdiend. Er zat druk om omdat ik niet het risico wilde lopen om de BL niet te kunnen betalen. Geloof mij, je gaat wel rennen hoor, als het moet.


Dus: blijf je lekker afhankelijk van je partner/bijbaan? Of ga je de ondernemer in jezelf wakker schudden en je autonomie terug winnen?

4. Loop je op de feiten vooruit?

De volgorde in investeringen is nog weleens ‘n dingetje. Je hebt een probleem: zoals weinig bereik en dus geen verkopen. Lucky you, want op insta vliegen de oplossingen om je oren. Bijvoorbeeld om in 1 maand 10K te verdienen, reels te maken voor meer bereik of blogs te gaan schrijven om je omzet te verhogen.


Geweldige investeringen. Alleen niet voor waar jij nu staat, lieve maker. Sowieso vind ik menig business coach niet mijn taal spreken. Ze zijn allemaal gericht op dienstverleners, en ik ben een product maker. Heel frustrerend!


Heb je hier last van?

– Je vindt de spotlight doodeng 
– Je hebt geen idee of je wel een plekje in de markt verdiend
– Je denkt dat je maar wat doet of hebt niet de juiste titel
– Je hebt last van het bedriegerssyndroom 


Dan zul je eerst aan je zelfvertrouwen moeten werken. Als jij niet verkocht bent gaat je klant dat ook niet zijn. Hoeveel reels & blogs je ook maakt. Wanneer jij – met de juiste woorden – vol trots vertelt over je creaties tegen de juiste mensen, dan verkoop je.

5. Wat kóst het je?

Als je dit leest, durf ik te wedden dat je ambities hebt. Je plannen/dromen/verlangens zijn alleen nog niet uitgekomen omdat jij jezelf niet serieus neemt. Je maakt je druk over je omgeving, zorgt voor iedereen om je heen, maar uiteindelijk sta jij met lege handen. Worden je zorgen gezien? Gewaardeerd? En beloond? Ik hoop het zo, maar vrees het ergste.


Wanneer ben jij aan de beurt? Wanneer wordt jij gevoed? Wanneer kun jij je uiten en opbloeien? Als je daar ruimte voor claimt gaat je omgeving ook haar vruchten van plukken en wordt jij een leuker mens.


Wat kost het vastzitten? Wanneer mag je stoppen met aanklooien in je eentje? Wanneer mag je van jezelf toegeven dat je hulp nodig hebt? Wanneer mag je van je spaarrekening geld lenen om later verdubbeld terug te storten?


Wil je met meer zelfvertrouwen gaan staan voor jezelf? Doe dan deze prachtige oefening.

Ik ben Margriet Meijer en heb twee passies: (tassen) maken en ondernemerschap

Ik verkocht sinds 2012  zo’n 6500 zelfgemaakte tassen, 740 accessoires en 2150 fysieke & online workshops onder mijn label Monsak. Dat ik geobsedeerd ben door ondernemerschap is wel duidelijk.

Als coach begeleid ik creatieve ondernemers die hun mojo kwijt zijn en een reset in zichzelf en hun bedrijf zoeken.

Ik ben je frisse wind, spiegel en sparringpartner op niveau, zodat je met (her) nieuwde focus en voldoening weer achter je werkbank gaat zitten.