fbpx

Zelfgemaakte producten verkopen;
5 voordelen van je eigen website hebben

Het internet biedt talloze mogelijkheden voor creatieve ondernemers om online je zelfgemaakte producten te verkopen. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer.


Waar kun je het beste online producten verkopen?


Er zijn verschillende soorten online platforms waar je je zelfgemaakte producten kunt verkopen. Zo kun je bijvoorbeeld verkopen op Etsy, een bestaand verkoopplatform. Je kunt ook kiezen om een eigen website te maken en daarop een webshop te beginnen! In dit artikel vertel ik je meer over het online verkopen van je handgemaakte producten en de voordelen daarvan.  Want een van de meest lucratieve manieren om geld te verdienen is door je zelfgemaakte producten online te verkopen via je eigen website. Ook vertel ik je de voordelen van het verkopen van zelfgemaakte producten op een eigen website tegenover bestaande verkoopplatforms. Dit geldt voor beginnende creatieve ondernemers, maar ook als je al een tijd bezig bent en je je nog meer wil bekwamen in het online producten verkopen.

Let’s go!

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 10 mei 2023

Zelfgemaakte producten en spullen verkopen. Online je producten verkopen.

Zelfgemaakte producten verkopen via je eigen website


Ben jij een creatieve maker die mooie handgemaakte spullen maakt en online wil verkopen? Dan is het tijd om je eigen website te creëren en je zelfgemaakte producten aan de wereld te laten zien!


Een eigen website of webshop biedt je namelijk de mogelijkheid om je creativiteit te tonen, je producten online te presenteren en verkopen en direct in contact te komen met potentiële klanten.


Of je nu sieraden, kleding, kunstwerken, tassen, meubels of andere unieke items maakt, een professionele website stelt je in staat om je producten op een aantrekkelijke en overzichtelijke manier te presenteren. Je kunt foto’s toevoegen van je creaties, gedetailleerde beschrijvingen geven en zelfs video’s tonen om je zelfgemaakte producten tot leven te brengen en online te verkopen. Waarschijnlijk heb je zelfs al een idee voor een webshop in je hoofd!


Met een eigen website heb je de volledige controle over je verkoopproces. Je kunt je eigen prijzen bepalen, betalingsmethoden instellen en verzendopties aanbieden die aansluiten bij de wensen van jou en je klanten.


Bovendien geeft een eigen website je de mogelijkheid om directe feedback van je klanten te ontvangen en een persoonlijke band met hen op te bouwen.

 

Online aanwezigheid is belangrijk!


Het hebben van een online aanwezigheid is essentieel in deze moderne tijd, waarin mensen steeds vaker online winkelen. Met je eigen website kun je jezelf onderscheiden van andere verkopers op marktplaatsen en sociale media platforms. Je kunt je merk opbouwen, je eigen verhaal vertellen en een unieke ervaring bieden aan je klanten. Vind je het lastig om je verhaal te vertellen? Ik, business coach voor creatieve ondernemers, kan je helpen om heel duidelijk te krijgen wat jouw unieke merkverhaal is. 


Dus waar wacht je nog op? Het is tijd om je creaties naar een hoger niveau te tillen en je eigen website te lanceren. Laat je passie zien aan de wereld en begin vandaag nog met het verkopen van je zelfgemaakte producten via je eigen website!


Voordelen van online verkopen via je eigen website

 


1. Je zelfgemaakte producten gaan wereldwijd 

Een van de grootste voordelen van het online verkopen van je zelfgemaakte producten is het bereik dat je kunt hebben. In plaats van je te beperken tot een lokale markt, kun je via het internet wereldwijd klanten bereiken. Dit opent de deur naar een veel groter publiek en biedt de mogelijkheid om je producten te verkopen aan mensen van over de hele wereld.

Dus is het belangrijk dat jij goed weet wie jouw publiek is. Waar maak je je producten voor? Wie wil je bedienen? Heb je hier hulp bij nodig dan kan ik je goed helpen. Want ik heb een hele online training hiervoor gemaakt, de Online Makerpreneur training.

 


2. Lagere kosten en hogere winstmarges

Het klinkt misschien ouderwets als optie tegenwoordig, maar het opzetten van een fysieke winkel brengt logischerwijs aanzienlijke kosten met zich mee, zoals huur, inventaris en personeel. Door je producten online te verkopen via je eigen website, kun je deze kosten aanzienlijk verlagen. Je hebt geen fysieke winkelruimte nodig en kunt je voorraad beheren op basis van de vraag. Dit stelt je in staat om je winstmarges te verhogen en meer geld te verdienen met elke verkoop.

 


3. Flexibiliteit en gemak

Een ander voordeel van het online verkopen van zelfgemaakte producten is de flexibiliteit en het gemakt die het biedt. Je kunt je eigen werkschema bepalen en vanuit huis werken. Dit is vooral gunstig voor als je behalve het creatieve ondernemen nog een andere baan hebt of je tijd en ruimte voor je kids of partner wil maken. Bovendien kunnen klanten op elk moment van de dag je website bezoeken en producten bestellen, waardoor je winkel 24/7 open is.

 


4. Directe interactie met klanten

Het hebben van je eigen website stelt je in staat op direct in contact te komen met je klanten. Je kunt feedback vragen en ontvangen, vragen beantwoorden en een persoonlijke relatie opbouwen met je klanten. Deze directe interactie helpt niet alleen bij het opbouwen van vertrouwen en loyaliteit, maar geeft je ook waardevolle inzichten om je producten en service te verbeteren.

 


5. Mogelijkheden voor merkopbouw

Door je zelfgemaakte producten online te verkopen via je eigen website, krijg je de kans om een sterk merk op te bouwen. Je kunt je website ontwerpen op een manier die je merk weerspiegelt en je kun je producten presenteren op een consistente en aantrekkelijke manier. Dit helpt bij het opbouwen van herkenning en vertrouwen bij je klanten, wat kan leiden tot herhaalde aankopen en positieve mond-tot-mondreclame.

online verkopen zelfgemaakte producten webshop eigen webwinkel website webshop idee kleding

Voordelen van verkopen via een eigen website vs. via een platform

 

Als creatieve ondernemer heb je verschillende opties om je zelfgemaakte producten online te verkopen. Naast platforms zoals Etsy, is het ook de moeite waard om te overwegen om een eigen website te hebben. In deze blog zullen we de voordelen bespreken van het verkopen van zelfgemaakte producten via een eigen website in vergelijking met het gebruik van een platform zoals Etsy. Hierbij richten we ons op de zoekwoorden “zelfgemaakte producten verkopen” en “online verkopen”.

 

Volledige controle over je merk

Een eigen website geeft je volledige controle over je merk. Je kunt je website ontwerpen op een manier die je merkidentiteit weerspiegelt, inclusief het kleurenschema, het logo en de algehele uitstraling. Dit helpt bij het opbouwen van merkherkenning en -consistentie, waardoor je je kunt onderscheiden van concurrenten.

 


Lagere kosten op de lange termijn

Hoewel bestaande verkoopplatforms een handig startpunt kunnen zijn, brengen ze kosten met zich mee in de vorm van verkoopcommissies en transactiekosten. Met een eigen website of webshop heb je de mogelijkheid om deze kosten te vermijden of aanzienlijk te verminderen. Je betaalt eenmalige kosten voor het opzetten en onderhouden van je website, maar daarna behoud je een groter deel van je winst.

 


Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Met een eigen website heb je de vrijheid om je online winkel volledig naar eigen wens aan te passen. Je kunt productcategorieën, prijzen, verzendopties en betalingsgateways volledig beheren. Dit geeft je de flexibiliteit om aanpassingen te maken op basis van je bedrijfsbehoeften en klantfeedback.

 


Directe klantinteractie en gegevensverzameling

Via je eigen website kun je direct communiceren met je klanten, feedback ontvangen en hun behoeften beter begrijpen. Bovendien kun je waardevolle klantgegevens verzamelen, zoals e-mailadressen, om een klantenbestand op te bouwen voor toekomstige (e-mail) marketinginspanningen. Dit geeft je een concurrentievoordeel ten opzichte van platforms waar je minder toegang hebt tot klantgegevens.

 


Schaalbaarheid en groeipotentieel

Een eigen website biedt meer mogelijkheden voor schaalbaarheid en groei. Je kunt je assortiment uitbreiden, nieuwe markten betreden en marketingstrategieën toepassen die specifiek zijn voor je eigen bedrijf. Bovendien kun je, naarmate je bedrijf groeit, je website aanpassen en optimaliseren om aan de veranderende behoeften van je klanten te voldoen.

 


Conclusie


Hoewel platforms zoals Etsy voordelen bieden, is het hebben van een eigen website voor het verkopen van zelfgemaakte producten gunstig op verschillende vlakken. Met een eigen website behoud je volledige controle over je merk, verlaag je op de lange termijn kosten. Mocht je toch denken, ik vind het maken van een website een ver van mijn bed show en start liever zo snel mogelijk, lees dan hier het artikel over online verkopen via Etsy

zelfgemaakte producten verkopen via eigen website beginnen webshop online shop e commerce

Hoe start je met online je producten verkopen?


Begin je vanaf scratch? Dan is een website natuurlijk key. En je wil ook een beetje een profi website. 

Tegenwoordig zijn er zoveel tools om dit zelf te maken. En zoals je weet, oefening baart kunst. Hij zal niet meteen zijn zoals je hem wil. Maar dit is een kwestie van je erin verdiepen. Of, als je het geld hebt, investeren in een goede website via iemand die dat voor jou kan doen. 

Een goed ontworpen en gebruiksvriendelijke website is essentieel voor het verkopen van je zelfgemaakte producten online. Investeer in een betrouwbare webhostingdienst en gebruik een e-commerceplatform dat specifiek is ontworpen voor online winkels, zoals Shopify, Wix of WooCommerce. Zorg ervoor dat je website een aantrekkelijk ontwerp heeft, gemakkelijk te navigeren is en geoptimaliseerd is voor een smartphone of tablet.

Ook is het slim om als bedrijf social media te gebruiken en te betrekken bij je website. Dus dat je naar elkaar verwijst. Zo kan iemand je via Instagram tegen komen en via je website alle informatie krijgen en meteen kopen!

Conclusie

 

Begin een eigen webshop om je producten te verkopen!

Het is een hoop werk om een website te maken, maar als je dat hebt gedaan dan pluk je daar wel de vruchten van. Je bent zelf volledig in charge over hoe jouw website eruit ziet en wat je erop zet. Je kunt je eigen online podium creëren om je zelfgemaakte producten te verkopen. Dit schept oneindige mogelijkheden, en dit is dan ook meteen een van de grootste valkuilen. Maak het niet te moeilijk en zorg ervoor dat je website onderhoudsvriendelijk, want het blijft een work in progress. 

 

Het belangrijkste is dat jij jouw verhaal op orde hebt en daarin één lijn trekt. Kan je daar wel wat hulp bij gebruiken, je weet me te vinden hè?