fbpx

Wat is content marketing?

En wat kan het voor jou als creatieve ondernemer doen?

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 13 juni 2022

𝘞𝘢𝘵 𝘨𝘢 𝘪𝘬 𝘯𝘶 𝘸𝘦𝘦𝘳 𝘱𝘰𝘴𝘵𝘦𝘯


𝘎𝘪𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘢𝘭 𝘰𝘷𝘦𝘳 𝘮𝘪𝘫𝘯 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵 𝘷𝘦𝘳𝘵𝘦𝘭𝘥
. 𝘕𝘦𝘵 𝘢𝘭𝘴 𝘦𝘦𝘳𝘨𝘪𝘴𝘵𝘦𝘳


Ik durf te wedden dat je naar mede makers kijkt die je woest aantrekkelijk vindt vanwege hun content ideeën.


Dat zijn dikwijls luitjes die verder zijn dan jij. En weet je wat dat is? Appels met peren vergelijken. Niet eerlijk. Onnodig ook.


Jij hebt écht genoeg creativiteit in je mik om zelf tot waarachtige ideeën te komen. Het enige wat je hoeft te doen is ze niet direct afschieten. 𝘝𝘢𝘴𝘵 𝘯𝘪𝘦𝘵 𝘰𝘳𝘪𝘨𝘪𝘯𝘦𝘦𝘭. 𝘕𝘪𝘦𝘵 𝘨𝘰𝘦𝘥 𝘨𝘦𝘯𝘰𝘦𝘨. 𝘡𝘦 𝘻𝘪𝘦𝘯 𝘮𝘦 𝘢𝘭 𝘢𝘢𝘯𝘬𝘰𝘮𝘦𝘯.


Dit dus. 👆🏽


Niet doen.❌


Lief zijn voor jezelf en je inspiratie. Je ingevingen hoeven niet direct perfect te zijn. Daar kom je vanzelf achter als je ze de wereld in slingert. Pas dan kan je er een mening over vormen. Je gaat er namelijk reactie op krijgen… of niet. Gebeurt dat laatste? Dan schaaf je bij en ga je voor de herkansing. En dat op repeat. Er is genoeg ruimte in de markt, tenzij je niet in je pracht product en je ideeën gelooft.

Wat is jouw content marketing? Je marketing strategie?


𝙎𝙩𝙤𝙥 𝙩𝙝𝙞𝙣𝙠𝙞𝙣𝙜, 𝙨𝙩𝙖𝙧𝙩 𝙙𝙤𝙞𝙣𝙜!


In dit artikel geef ik je tips hoe je content schrijven makkelijker kunt maken en leg ik uit: wat is content marketing en hoe dat jou kan helpen om makkelijker content ideeën te bedenken en door te zetten.

wat is content marketing content ideeën maken

Want wat is content marketing nou precies?

Om content te creëren en tot goede content ideeën te komen, is het goed om na te denken wat je precies wilt vertellen en aan wie?

 

Dit wordt ook wel content marketing of marketing strategie genoemd. Dit klinkt groot en belangrijk, dat is het ook, maar maak het in het begin niet te ingewikkeld. Je kunt je boodschap gaandeweg aanpassen als blijkt dat deze niet helemaal overkomt of als je verhaal verandert en je iets anders wilt gaan verkopen of communiceren.

 

Zie een marketing strategie of content marketing als het eerste lego steentje waarop je de rest kan bouwen. Je bepaalt met deze strategie in grote lijnen de doelen die jij wil behalen met je content.

Want je hebt een reden om content te willen maken. Zoals meer zichtbaarheid of je omzet vergroten. Maar staar je niet blind op alle doelen, het is belangrijk om er één of twee eruit te lichten en daar je aandacht op te focussen. Een strategie nodigt je dus ook uit om prioriteiten te stellen voor jezelf. Want waar wil je jouw aandacht op richten?

 

Als je al die doelen tegelijk wil behalen is de kans groot dat je uiteindelijk niet verder komt. Door versplinterde doelstellingen – of hagel schieten – zal je niemand echt raken. Letterlijk en figuurlijk.

wat is content marketing? Content ideeen creeren de makers coach amsterdam margriet aan het werk

Wat moet je voor jezelf duidelijk krijgen om content marketing te maken?

Eerst moet je goed bedenken welke doelen voor jou belangrijk zijn om je merk groter te laten groeien.  Daarna moet je bedenken wat prioriteit heeft. Dan ga je voor jezelf in kaart brengen wat je wil overbrengen (je kernboodschap), aan wie de content gerecht is (je doelgroep) en via welke kanalen je deze contentmarketing het beste kunt verspreiden.


Bepaald de goede volgorde


Bovenstaande kennis heb je nodig om je doelen te behalen. Bepaal daarom eerst je doel en pas de inhoud en kanaalkeuze hieraan aan. Je doel duidelijk voor ogen hebben, helpt je ook om de juiste call-to-action (CTA) te kiezen. Denk maar eens aan jezelf als je online aan het scrollen bent. Dit gaat razendsnel en negen van de tien keer onbewust. Je moet echt ‘aangezet’ worden door de tekst.


Goed om te weten: die hoeft niet altijd ‘koop nu’ te zijn. Maar bedenk wel dat je een CTA moet hebben want een content uiting zonder gepaste CTA, is als een restaurant zonder eten. Oftewel, je schiet je doel voorbij.


Voorbeelden van calls to action


• Lees meer over workshops via link in bio

• Laat je email achter en ik houd je op de hoogte

• Download mijn gratis patroon
• Vul de pop-up in en je krijgt een kortingscode via de mail


Maak het helder en duidelijk


Doordat we allemaal als zombies ronddwalen op het internet moet je het zo simpel mogelijk maken. Alsof je tegen je kleine neefje praat. Gebruik dus geen ingewikkelde woorden in een button.

Je bezoeker wil duidelijkheid. Wees daarom ook helder wat er gebeurt nadat iemand een ‘action’ heeft uitgevoerd. Bijvoorbeeld: Vul je email adres in via de pop-up en je ontvangt vandaag nog mijn gratis patroon in je inbox.


Deze vragen stel ik mijzelf als ik een idee wil slijten:

1. Wat wil ik uiteindelijk verkopen? (dit kan een gratis freebe zijn of een product met prijs)
2. Hoe wil ik dit verkopen? (via social media (organisch of ads?), nieuwsbrief of website)
3. Wat is de customer journey na aankoop? (zoals een bevestiging email en/of email funnel)
4. Welke kanalen wil ik gebruiken. Zoals nieuwsbrief, story, post, reels, landingspagina

5. Wat voor content heb ik nodig? (carrousel, story, gifs)

de_makers_coach_content_plan_voor_product_makers

Contentplan

Als je hebt nagedacht over wat content marketing is voor jou en hebt uitgewerkt voor jezelf wat jouw marketing strategie is, dan het tijd om praktisch bezig te gaan. Hoe ga je die content maken? Om te zorgen dat je niet in het begin super enthousiast content gaat maken en dan na drie weken denkt ‘ik heb geen zin meer’ is het handig om een beetje structuur aan te brengen in het maken van je content. Dit kan je handig doen met een contentplan.

 

Hiervoor heb je het voorwerk al gedaan bij het maken van je content marketing en je content ideeën. Je hebt in grote lijnen bepaalt wat je doelen zijn voor de lange termijn met jouw content, wat je kernboodschap is, op welke doelgroep je je richt en via welke kanalen je jouw doelgroep gaat bereiken.

De marketing strategie en het contentplan zijn onderdeel van elkaar, het een kan niet zonder het ander. En het versterkt elkaar. Omdat je een duidelijk idee hebt kan je daar nu makkelijker praktische stappen voor zetten om de content te maken.

Wil je je nog meer verdiepen in content maken?

 

Luister naar deze podcast aflevering van mijn podcast en laat je inspireren door het persoonlijke verhaal van Nona Limmen.

Wil je je nog meer verdiepen in content maken?

 

Luister naar deze podcast aflevering van mijn podcast en laat je inspireren door het persoonlijke verhaal van Nona Limmen.

Praktische aanpak content ideeën

Het is tijd om te beginnen aan je contentplan. Als  je je contentplan invult, is het handig om op de volgende dingen te letten.


1. Analyseer bestaande content


Eerst is het handig om te kijken naar wat je aan content ideeën hebt gehad en wat je al hebt gemaakt in het verleden. Ook al is je website helemaal niet meer up-to-date en was je laatste post van een halfjaar geleden, dat maakt niet uit. Je kan hier namelijk wel nog waarde uit halen. Wat werkte wel? Welke posts kregen de meeste reacties of likes en welke pagina’s op je website worden/werken het beste bezocht? Dit soort dingen zijn handig om voor jezelf duidelijk te hebben, zodat je weet waar je al goed bezig bent en dat je niet alles helemaal opnieuw hoeft te doen, maar dat je al iets hebt waar je op kan voortborduren. 


2. Stem je tone of voice af op je doelgroep


Wie past er in jouw doelgroep en hoe wil deze persoon graag aangesproken worden? Maak het niet te technisch en bedenk dat jouw doelgroep meestal jouw skills of kennis niet heeft. Je bent altijd één stap op je klant vooruit. Je bedacht bijvoorbeeld een antwoord op een vraag je al zo lang dwarszat of je hebt een probleem voor jezelf opgelost. Hiermee kun je iemand helpen. Ben je ervan bewust dat je klant niet de pijn voelt die jij voelde voordat je je oplossing bedacht. Soms worden er wel symptomen van de pijn ervaren maar is je doelgroep zich nog lang niet bewust van het feit dat er iets niet goed is. Of dat er überhaupt licht aan het eind van de tunnel is.


Ik maakte bijvoorbeeld een tas voor mijzelf omdat ik het zat was om telkens concessies te doen en aan een miskoop vast te zitten. Zo zijn er meer vrouwen die ‘net-niet’ tassen kopen en geen idee hebben dat er een oplossing is voor hun probleem: een tas op maat laten maken die helemaal naar je smaak is. Ik moet mijn klant dus bewust maken van het feit dat er een oplossing is onder de horizon.


3. Bepaal verschillende thema’s


Wat verkoop je? Op welke zoekwoorden, producten of diensten wil je gevonden worden? Welke content vinden jouw klanten interessant?


Een antwoord hebben op deze vragen, helpt je om een paar thema’s te kiezen waarrond je je content kunt opbouwen. Je klant moet jou als dé expert in je vakgebied gaan zien. Jij moet duidelijk voor ze maken waarom ze juist bij jou moeten zijn. Wat je uniek maakt, anders dan je concurrent. Als maker van je eigen product is zelfkennis daarin KEY. Als jij jezelf duidelijk kunt verwoorden en verteld over de ‘pijn’ die je ervaarde voordat je je product (oplossing) maakte wordt je mega-aantrekkelijk. Mensen kunnen zich daar namelijk heel snel in vinden. Je maakt het menselijk en mensen kopen graag van mensen.


Wil je jezelf beter leren kennen en woorden vinden voor dingen die je wel voelt, maar nog niet goed kunt overbrengen? Doe mee aan mijn online Workshop en ik help je een eindje op weg.


Als je een stapje verder wilt gaan kun je ook rekening houden met relevante zoekwoorden. Dit helpt je om online beter te worden gevonden. (Dit gaat vooral om je website content en blogs op je website).


4. Beslis waar je welke kanalen voor gebruikt


Elk kanaal is anders. Het ene werkt beter met plaatjes (Instagram en Pinterest) en het andere met tekst (email marketing). Zo wordt je verhaal op elke plek goed begrepen. Op LinkedIn kan je langere berichten typen en meer de diepte in terwijl je op Instagram heel kort en krachtig je boodschap moet laten zien anders val je niet op.


Ik wil je wel aanraden om eerst één kanaal helemaal onder de knie te hebben. Ik spreek veel makers die all over de place zijn en denken overal zichtbaar te moeten zijn. We hebben beperkte tijd dus laten we die nuttig gebruiken. 


5. Maak een consequente planning


Veel makers hebben geen idee wat ze moeten posten. Ze openen de app, raken verdwaald, gaan zich vergelijken met hun concurrent en komen – uitgeput en gedemotiveerd – van een koude kermis thuis. Dit wil je voorkomen. Daarom maak je een content planning en bereid je de boel voor. Door vooruit te werken kun je tijd besparen. Je hebt hier tools voor die je hierbij kunnen helpen, zo kan je bijvoorbeeld een content website als Later gebruiken, hier kan je content inplannen die het dan voor jou online zet. Dit is fijn omdat je dan niet zelf kan vergeten om iets online te zetten.


Ik ga zelf op maandag altijd zitten om content te maken. Op maandag ben ik nog fris en fruitig en kan ik voor de hele week, of zelfs langer, vooruitwerken. Dit geeft een heel goed gevoel om alvast gedaan te hebben en tuurlijk zal je wel eens vast komen te zitten, maar dan kan je teruggrijpen op eerdere content en daar net een andere invalshoek voor bedenken. Zolang jij niet verveelt raakt in je eigen bedrijf zullen je klanten dat ook niet raken. 


En zie dit zenden als een experiment. Een manier om je ideale klant beter te leren kennen en te testen wat wel of niet werkt. Als ik iets heb geleerd van 10 jaar makerschap is het dat je van te voren NOOIT kunt weten wat wel of niet werkt. Alleen je klant weet dit 😉


6. Meten = weten, analyseer AL je content 


Het is belangrijk om te weten dat je dit ergens voor doet. Gaandeweg krijg je vanzelf meer feeling voor de onderwerpen die meer interactie creëren en onderwerpen die je beter kan vermijden of anders insteken. Het is een pad waar je af en toe een zijweg zal nemen maar ook eentje waarbij je soms een paar stappen achteruit moet zetten. Maar uiteindelijk zal je je weg erin vinden. En het kan heel goed zijn dat jij niet elke dag een post of story’s maakt, dan is ok. Doe wat goed voor je voelt en probeer uit wat je leuk vindt. Je kunt beter iets imperfect posten dan helemaal niets van je laten horen.


Ik hoop dat je hier een goede start mee kan maken, mocht je nog vragen hebben of heb je zin om met mij in contact te komen, mail me!

 

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

 

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

 

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!