fbpx

Verkoopprijs berekenen: hoe ga je voor een eerlijke prijs?

Een van de mooiste eigenschappen van veel creatieve makers is hun bescheidenheid. Dus verkopen en een verkoopprijs berekenen is soms lastig.


Want als creatieve ondernemer sta je voor de uitdaging om je niet alleen op je passie te storten, maar ook een levensvatbaar bedrijf op te bouwen. Een belangrijk aspect daarvan is een goede verkoopprijs berekenen voor jouw handgemaakte product(en). Het vinden van een balans tussen geld verdienen en een eerlijke prijs kan lastig zijn. In dit artikel heb ik het over wat eerste stappen om zo een eerlijke prijs te kunnen berekenen voor jouw unieke creaties, zodat je niet alleen je klant blij maakt, maar ook jezelf.

margriet-meijer-businesscoach-creatieve-makers-blog-schrijver-sarah

Door: Sarah Dronkert

Datum: 20 september 2023

1. Begrijp de waarde van je handgemaakte creaties


Voordat je een prijs voor je zelfgemaakte producten bepaalt, is het heel belangrijk om de echte waarde van je creaties te begrijpen. Neem de tijd om te bedenken wat je producten uniek maakt en waarom mensen ze zouden willen kopen.  Overweeg de tijd en moeite die je hebt geïnvesteerd in het ontwerpen en maken van elk product, net als de gebruikte materialen.


Bedenk ook hoe je handgemaakte producten een positieve impact kunnen hebben op het leven van je klanten. Brengen ze vreugde, verbeteren ze hun dagelijkse routine, lossen ze een probleem op of hebben ze een ander praktisch nut? Deze factoren dragen allemaal bij aan de waarde die je producten vertegenwoordigen.


Vind je het moeilijk om de meerwaarde van bovenstaande in te zien bij jouw creaties? Ik help je daar heel graag mee. Persoonlijk via 1:1 coaching, om zo echt de diepte in te gaan of via mijn verkooptraining, waarmee je je fundatie zet voor jouw bedrijf.

2. Bereken je kostprijs

Het bepalen van een eerlijke verkoopprijs begint met het berekenen van je kostprijs. Neem alle kosten op die direct verband houden met het maken van je producten. Dit omvat de kosten van materialen, arbeid (uren besteed aan het maken van elk product) en eventuele extra uitgaven zoals verpakkingsmateriaal. Vergeet niet om ook indirecte kosten, zoals huur van je werkruimte en gereedschappen, mee te nemen in deze berekening.

3. Onderzoek je concurrentie

Een andere belangrijke factor bij je verkoopprijs berekenen, is onderzoek doen naar je concurrentie, oftewel concullega. Kijk naar vergelijkbare producten die op live events worden verkocht en ontdek welke prijsklasse gangbaar is. Dit betekent niet dat je dit een op een over hoeft te nemen, maar het geeft je wel inzicht in hoe jouw prijzen zich verhouden tot die van anderen.


Blijf wel altijd trouw en aan de unieke waarde van je producten. Zo blijf je als maker authentiek. Vind je dat je concullega’s veel te weinig geld voor hun producten vragen? Maak dan een prijs die voor jou wel goed en evenwichtiger voelt. Jouw ideale klant zal de prijs ook een eerlijke prijs vinden.

4. Hanteer een redelijke winstmarge

Het doel van een bedrijf is niet alleen om de kostprijs te dekken, maar ook om winst te maken. Het bepalen van een redelijke winstmarge is essentieel om jouw onderneming gezond en duurzaam te houden. Een te lage winstmarge kan je in de toekomst beperken, terwijl een te hoge winstmarge klanten kan afschrikken.


Een gebruikelijke benadering is om een winstmarge van bijvoorbeeld 30% tot 50% op je kostprijs toe te passen. Dit stelt je in staat om voldoende inkomsten te genereren om je bedrijf te laten groeien en te investeren in nieuwe producten of marketinginspanningen.

5. Overweeg de perceptie van waarde

Klanten zijn bereid meer te betalen voor een product dat ze als waardevol beschouwen. Het creëren van een gevoel van waarde kan het gemakkelijker maken om een hogere prijs te rechtvaardigen. Een professionele presentatie, aandacht voor detail en een doordachte merkidentiteit kunnen allemaal bijdragen aan de perceptie van waarde bij potentiële klanten. Lees over hoe je het beste jezelf kan presenteren met een sterk merkverhaal.


Transparantie over je productieproces, het gebruik van duurzame materialen of het ondersteunen van een goed doel kunnen ook bijdragen aan de aantrekkelijkheid van je producten en de bereidheid van klanten om een eerlijke prijs te betalen.

6. Test je prijsstrategie

Het kan moeilijk zijn om van tevoren te bepalen welke, voor jou eerlijke, prijs het beste werkt voor je producten op een live event. Een effectieve manier om dit te ontdekken is door je prijsstrategie te testen. Probeer op verschillende evenementen verschillende prijsniveaus en analyseer de resultaten.


Monitor de verkoopcijfers, vraag klanten om feedback en houd rekening met seizoensgebonden trends. Op basis van deze gegevens kun je je prijsstrategie verfijnen en de optimale prijs voor je zelfgemaakte producten bepalen.

Extra tips

  • Bied je producten aan in verschillende prijsklassen. Dit maakt het voor je klanten makkelijker om een product te vinden dat binnen hun budget past.

 

  • Geef je klanten de mogelijkheid om je producten in termijnen te betalen. Dit maakt het voor je klanten makkelijker om je producten te kopen.

 

  • Bied je klanten een garantie op je producten. Dit geeft je klanten vertrouwen in je producten en zorgt ervoor dat ze eerder bij jou zullen kopen.

Conclusie

Een juiste verkoopprijs berekenen voor je zelfgemaakte producten is een uitdaging waar veel creatieve ondernemers mee worstelen. Door de waarde van je handgemaakte product(en) te begrijpen, je kostprijs te berekenen, onderzoek te doen naar je concurrentie en een redelijke winstmarge toe te passen, kom je al een heel eind tot die eerlijke prijs voor jou en je klant. Vergeet ook niet om de perceptie van waarde bij je klanten te beïnvloeden door een professionele presentatie en aandacht voor detail.


Een eerlijke prijs is niet alleen gunstig voor je bedrijf, maar het toont ook respect voor het vakmanschap en de toewijding die je in je creaties stopt. Met deze benadering kun je zowel financieel succes behalen als klanttevredenheid opbouwen, wat de basis legt voor een bloeiende creatieve onderneming op live events

Benieuwd naar verhalen van makers?

Luister naar mijn podcast en laat je inspireren door verschillende soorten makers en hoe zij omgaan met hun creatief ondernemerschap.

Benieuwd naar verhalen van makers?

Luister naar mijn podcast en laat je inspireren door verschillende soorten makers en hoe zij omgaan met hun creatief ondernemerschap.

The Maker Market

Op zoek naar een kleinschalige indoor markt, waar je omringd bent door andere makers en meteen je eerlijke prijs kunt uittesten? Dan ben je bij the Maker Market aan het juiste adres. Deze is in Haarlem en Amsterdam te vinden.


Op The Maker Market vind je de mooiste merken van makers uit alle windstreken. Hier zie je handgemaakte producten, ontworpen en geproduceerd met liefde en vakmanschap. Het is dé plek om jonge en innovatieve makers van over de hele wereld te ontmoeten. In Amsterdam vindt de markt plaats in de overdekte passage van De Hallen, een prachtig gerenoveerde tramremise. De markt in Haarlem vindt plaats in de voormalige koepelgevangenis van Haarlem, nu bekend als culturele hotspot De Koepel. (bron: The Maker Market)


Vind alle informatie over de standhouders en de volgende edities
hier.

Ik ben Margriet en heb twee passies: tassen maken en ondernemerschap

Ik heb sinds 2012 al 6500 tassen gemaakt en verkocht onder mijn label Monsak. Dat ik kan leven van mijn passie is wel duidelijk.


Is dit ook jouw droom? En is je allergrootste nachtmerrie om weer terug in loondienst te moeten? Dan help ik je graag dit te voorkomen.


Ik leer je om in vrijheid te creëren terwijl je bankrekening meegroeit.