fbpx

3 inzichten door de podcast met Sabine Staartjes

In deze aflevering is modeontwerpster Sabine Staartjes te gast. Ze noemt haar designs een georganiseerde chaos en is altijd opzoek naar iets wat nog niet bestaat. Ze begon haar label in 2012, heeft een eigen collectie en ontwerpt op aanvraag voor bijvoorbeeld artiesten. Al haar ontwerpen zijn unieke stuks waarin ze opzoek gaat naar de grenzen tussen draagbaarheid en kunst.

 

In deze blog deel ik mijn 3 grootste inzichten uit dit inspirerende gesprek.

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 5 mei 2023

Het allerleukste aan mijn podcast Gouwe Klauwe is dat ik met zoveel inspirerende creatieve ondernemers kan kletsen. Zoals Sabine mooi omschrijft: je zit op je eigen eilandje en doet je eigen ding. Maar soms is het heel lekker om te horen dat je niet de enige bent met bepaalde uitdagingen. Zoals geld vragen voor je werk, in plaats van een mand met brie & nootjes krijgen.

1. Neem je werk serieus en vraag een eerlijke prijs

Als je niet in je creatieve talent gelooft gaat niemand het doen. Zorg daarom dat je genoeg geld vraagt voor je werk en denk niet vanuit je eigen Poor Money Mindset over geld.

Jep, de meeste makers vragen wat ze ervoor zouden betalen. Dat is niet veel omdat je niet zoveel geld te besteden hebt, ómdat je op deze manier naar je prijs kijkt. De Arme Makers Loop noem ik dit. Doorbreek deze door je prijzen goed door te rekenen en je zelf voldoende te gunnen.

Sabine verteld dat ze geen luxe lifestyle nastreeft en al gelukkig is omdat ze een creatief leven kan leiden maar aan het einde van de dag moet je wel gewoon je huur kunnen betalen. Krom liggen is funest voor je creatieve proces.

Sabine moedigt andere creatieve ondernemers ook aan om niet alleen voor jezelf die eerlijke prijs te vragen. ‘Doe dit ook voor je mede-makers, zodat we een duidelijk signaal afgeven dat we niet door een prikkie te koop zijn. Ondanks dat een project maar een half uurtje duurt of in ruil voor een bloemetje. It’s no f*cking charity!’ 

2. Zorg dat je geen plan B heb als creatieve ondernemer

Als je voor de zekerheid nog een plan B op de plank hebt liggen is je plan A gedoemd te mislukken. Waarom zou je een back-up plan hebben als je zeker weet dat je je droom waar wilt maken als creatieve maker? Of ben je daar nog niet zeker van?

 

Sabine wist al op de middelbare school dat ze een eigen modelabel wilde runnen en koos daarom voor een modeopleiding en daarna voor de HKU kunstacademie. Als je droom zo groot is en je geen ander leven voor je ziet héb je geen ander plan nodig. You’ll make it work. 

 

Ben je ook een maker en denk je dat je graag iets voor jezelf zou willen beginnen? Vraag je dan eerst af hoe groot je creatieve droom is? Deze weg gaat namelijk niet over rozen. Zorg er daarom voor dat je heel zeker bent van je zaak. Hoe meer je in deze toekomstdroom gelooft hoe sneller je je potentiële klant enthousiast kunt maken en uiteindelijk tot klant kunt bewegen.

3. Groeien werkt het beste als het niet te snel gaat

Sabine kreeg ooit de tip dat de beste manier van groeien is: Slow and steady. Je gaat pas impact maken als je langzaam naar de top groeit. Niemand heeft iets aan een one day fly carrière. 

 

In het begin komt er zoveel op je af en als ondernemende maker moet je zoveel petten dragen. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het zo belangrijk dat je echt zeker bent van je zaak. Zo kun je elke dag een stapje zetten richting je droombaan en creatieve leven. Zonde als je geweldige talent een vroege dood sterft omdat je te hard van start bent gegaan. Neem de tijd, volg je hart, doe elke dag het werk en het pad wijst zich vanzelf.

 

Wil je de hele aflevering beluisteren? Doe dat hier.

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!