fbpx

3 inzichten door de podcast met beeldmaker & schrijver Marloes de Vries

In deze aflevering is Marloes de Vries te gast. Ze noemt zichzelf beeldmaker en verhalen verteller. Ze wist al heel jong dat ze schilder wilde worden en ging op haar 18e naar de kunstacademie. Ze werkte als grafisch ontwerper en ar director voor bureaus en ging in 2010 als freelancer illustreren wat ze inmiddels full time doet. Sinds 2020 heeft ze de kwast opgepakt en is weer begonnen met schilderen. Een creatieve duizendpoot dus.

In deze blog deel ik mijn 3 grootste inzichten uit dit inspirerende gesprek.

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 15 april 2023

Wat zo geweldig is aan mijn podcast Gouwe Klauwe is dat ik veel inspiratie kan halen uit mijn creatieve collega’s en hun ervaringen. In deze blog vertel ik je welke inzichten me bij bleven, ik weet zeker dat jij er ook iets aan kan hebben. 

1. Afstand nemen is óók werken

Marloes en ik zijn beide fan van de natuur. Het maakt hoofd leeg en helpt om afstand te nemen van ons ondernemerschap. Bij professioneel makerschap komt er aardig wat druk te liggen op je creativiteit. Voor je gevoel moet je continue goeie ideeën produceren om je productief te voelen. Anders ben je ‘maar wat aan het doen’. Door uit te zoomen, weg te lopen uit je atelier of werkplek krijgen je gedachten lucht. Je kent het vast wel, juist op de momenten dat je niet met je project bezig bent worden inzichten je easy peasy aangereikt.

 

Los komen van je creatieve werk maakt datzelfde werk simpelweg glansrijker. Marloes en ik doen dit beide door het groen op te zoeken. Hier lees je hoe groen opzoeken je creatieve proces bevorderd. Je perspectief veranderd, uitdagingen lijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen en eenmaal terug op je werkplek wordt een oplossing – zo hoppa – in je koppie geschoten.

 

Nieuwe indrukken absorberen, in de verte turen, je spons vullen – zoals Marloes dit mooi noemt – geeft rust. Toch kan dit lummelen ook een gevoel opwekken van ’tijd verdoen’. Dat stemmetje in je hoofd die zegt dat je wel nuttig moet zijn en niet je tijd moet verspillen. Er is nog zoveel werk! Dit is het grote nadeel van leven van je passie. Maar onthoudt: je kunt nou eenmaal niet 8 uur op een dag productief zijn.

Mij helpt het om dit schuld gevoel los te laten door het als part of the job te zien. De meest geweldige creatieve uitspattingen komen niet onder druk, maar juist vanuit rust.

2. Kunstenaar zijn is geen valide beroep

Natuurlijk de grootste onzin, maar toch denken veel makers dit. Dit idee is bedacht vanuit je hoofd, niet je hart. Meestal geboren uit angst voor mislukken of tekort. En 99% kans dat dit niet jouw idee is maar toegefluisterd door iemand in je omgeving, zoals je ouders of een leraar. 

 

Hoe het werkt met – negatieve – zaadjes die iemand in je jonge koppie plant: je gaat ze voor waar aannemen. Wees eens eerlijk, als je luistert naar dat zachte stemmetje van je hart, je hoofd even links laat liggen hé, dan weet je donders goed dat je niets liever wilt dan maken. Dit kan in de avond uurtjes zijn naast je leuke baan of – zoals Marloes en ik dat doen – fulltime omdat werken voor ’n baas not your thing is. 

 

Kies je eigen smaakje, maar beloof me dat je het doet! Je eigen pad volgen is spannend, helemaal als je de gebaande paden verlaat en je eigen draai geeft aan het leven. Weet je wat er dan kan gebeuren: mensen worden bang. Je doet namelijk iets wat zij ook zouden willen maar niet durven. Daarom moet je loepzuiver hebben dat je dit wilt, zodat je koers houdt en relaxed kunt reageren als iemand er iets op aan te merken heeft.

 

Marloes: “Ik dacht ook heel lang dat ik huisje, boompje, beestje wilde. Zo doen we dat nou eenmaal toch? Het is ons met de paplepel ingegoten. Toch vroeg ik mij steeds vaker af of ík dit wilde of ik het deed om in de pas te blijven lopen. Ik wilde mezelf zijn. Ondanks dat het lastig was omdat mijn omgeving dit eng vond. Dat stemmetje: dit is niet verstandig, was heel hardnekkig bij mij.”

 

Volg je hart, f*ck wat anderen denken/willen/bang voor zijn. At the end of the day is het jouw leven!

3. Instagram is oud nieuws, maar wat dan?

“Instagram is een mooi vangnet om nieuw publiek aan te trekken maar ik ben gestopt al mijn geld op dat paard te wedden.” Aldus Marloes in de podcast.

 

Ze ervoer steeds meer ‘onrust’ in kamp Facebook, waar insta een onderdeel van is. Al je marketing energie op één platform verspelen is best zonde. Ik denk er hetzelfde over. De app doet er alles aan om je zo lang mogelijk binnen te houden, terwijl je echt wel wat beters hebt om te doen. Toch blijf je hangen omdat je bang bent wat je mist, wil je nog even checken wat je concullega’s uitspoken of ben je – al dromend – aan het scrollen.

 

Maar moet je anders mensen bereiken, denk je misschien. Email! Marloes en ik zijn beide een groot fan van nieuwsbrieven versturen. Je trekt mensen aan via instagram, leid ze op een originele manier naar je nieuwsbrief en vervolgens kun je een vertrouwensband met ze op gaan bouwen. In deze blog van Marloes lees je haar tips. Authentiek verkopen is veel leuker wanneer je weet dan mensen van je willen horen, niet op hoeft te boxen tegen de hevige concurrentie binnen insta en voelt dit veel minder opdringerig.

 

Wil je de hele aflevering beluisteren? Doe dat hier.

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!