fbpx

Je marktkraam inrichten: Succesvol verkopen op de markt

Heb je wel eens met je eigen kraam op een markt of ander live event gestaan met je zelfgemaakte producten? Dit kan een lucratieve manier zijn om je eigen creaties aan een groot publiek te laten zien en om nieuwe klanten te vinden (of ze jou te laten vinden!). Je kunt je marktkraam inrichten zoals je wil, je werk direct aan je klant laten zien en verkopen op je eigen kraam. Ook heb je de kans om contact te maken met andere makers en ondernemers. Er voor zorgen dat de presentatie van je marktkraam tiptop is, is dus erg belangrijk. Maar hoe zorg je voor een goede marktkraam inrichting?


Voordat je geld investeert in een markt is het belangrijk met ’n aantal dingen waar je rekening mee moet houden, als je succesvol wilt zijn!


In dit artikel geef ik je een aantal tips voor authentiek verkopen op zo’n markt. Ik vertel je welke markten ik de moeite waard vind om uit te proberen, praktische tips over het inrichten van je eigen marktkraam en de presentatie van je producten, en hoe je het beste communiceert met je (toekomstige) klanten.

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 12 juli 2023

je eigen kraam: marktkraam presentatie van tassen en kleding. marktkraam inrichten.

Welke markten zijn geschikt voor je producten?

Ik kan me voorstellen dat je door alle markten die er zijn, niet meer zo goed weet waar je moet beginnen. Dus ik geef je 3 suggesties waarvan ik weet dat hier goed publiek op af komt en waar toffe creatieve ondernemers staan. Want het is belangrijk om een markt te kiezen die past bij je producten en doelgroep. Ook is het een goed idee om eens langs te gaan bij markten voor inspiratie voor je eigen kraam. Of je nou op zoek bent naar een inrichting voor een marktkraam met kleding, sieraden of kunst: je vindt het allemaal!


Hier zijn drie van de leukste markten:

Sunday Market Amsterdam

– The MakersMarket Amsterdam

Swan Market Amsterdam

 

Sunday Market


De Sunday Market is een grote markt met veel verschillende marktkramen die hun producten presenteren. Je vindt er producten van allerlei soorten creatieve ondernemers, van sieraden en kleding tot kunst. De markt is elke week wel in een ander deel van Amsterdam te vinden. Deze markt meer op eten gericht en een trekpleister voor toeristen in de stad. Lees ook dit artikel over jezelf presenteren met je merkverhaal waarin ik het ook over de Sunday Market heb.

 

The Maker Market


The Maker Market is een kleinere markt met een meer creatieve focus. Je vindt er producten van makers die hun eigen producten maken, van marktkramen met kleding en accessoires tot meubels en sieraden. De markt is elk laatste weekend van de maand in de Hallen in Amsterdam te vinden. Voordeel: de markt is lekker overdekt. Fijn in de herfst en winter. Zo loop je geen risico dat de presentatie van je marktkraam verpest door de regen. 

 

Swan Market


Swan Market is een markt met een focus op vintage en tweedehands spullen. Je vindt er allerlei leuke en unieke items, van kleding en accessoires tot meubels en decoratie. De markt is bijna elke week wel op een andere locatie te vinden, van Den Haag tot Utrecht en zelfs in België. Swan heeft ook winkels waar je je eigen creaties kunt verkopen of via hun webshop. Lees ook dit artikel over onder andere de Swan Market.

Je eigen marktkraam inrichten

Je eigen marktkraam inrichten is belangrijk voor je zichtbaarheid van je producten en je merk. Het is fijn als je eigen marktkraam presentatie er aantrekkelijk uitziet en je producten goed zichtbaar zijn. De presentatie van je marktkraam, of dat nou een marktkraam is met kleding of kaarsen, is iets waar je je creativiteit goed in kwijt kan. Ga ruim van te voren aan de slag met het uitwerken van ideëen die goed bij jou en je merk passen en je producten op te laten vallen tussen je concullega’s.


Dikke tip:
Verschuil je niet teveel achter bordjes met tekst. Knoop een gesprekje aan met geïnteresseerde en vertel dan wat je liever achter een QR code had willen verstoppen. En onthoudt: mensen kopen graag van mensen. Zorg dat ze het mens zien wie de producten maakt.

 

Je marktkraam inrichten met de focus op je bezoekers


Verplaats je daarnaast in de bezoeker. Deze krijgt zoveel prikkels voor de kiezen dat het best overwhelming kan zijn om rond te lopen op een markt (marktkraam met kleding hier, kraam met kunst daar!). Zorg dat je met het inrichten van je marktkraam niet alles volpropt met spullen (zet desnoods voorraad onder de kraam) en dat je aanbod overzichtelijk houdt. Je kunt ook de hoogte in gaan qua inrichting van je marktkraam. Door te werken met plateaus, wordt de inrichting van je kraam minder plat. De manier waarop je je eigen kraam inricht, kan een grote invloed hebben op de aandacht die je krijgt en hoe je verkoop gaat. Schenk dus veel aandacht aan de marktkraam presentatie!


En belangrijk voor in donkere maanden: zorg voor warme kleren, een zeil die je beschermt tegen wind en regen, een thermosfles en goeie verlichting.  Of zoek gewoon een leuke markt binnen 😉 

Hoe communiceer je met je klanten?

Communicatie met je klanten is uiteindelijk het belangrijkste element dat ervoor zorgt dat jij een goede markt draait aan het eind van de dag. Zorg ervoor dat je geïnteresseerd, vriendelijk, en behulpzaam bent. Je kunt de presentatie en inrichting van je marktkraam nog zó op orde hebben, als de communicatie niet lekker loopt kan het zijn dat je klanten misloopt!

 

Wees jezelf


Trust me
, je mag jezelf zijn. Mensen voelen je oprechtheid wanneer je vol passie en jazz over je creaties verteld. Ben je hier nog onzeker over? Beantwoord dan deze 6 vragen en doorbreek negatieve gedachten over je mogelijkheden.


Je verhoogt de gun factor wanneer mensen je verhaal horen en jouw enthousiasme erbij voelen. En vrees niet: je hoeft geen gladde sales tiger te zijn om goed te kunnen verkopen

 

Je marktkraam als visitekaartje


Zie een markt ook als een visitekaartje. De presentatie van je marktkraam stopt niet bij het mooi presenteren van producten. Het publiek komt ook in aanraking met jou, naast je zelfgemaakte producten, en je investeert dus op de lange termijn. Het kan zomaar zijn dat ze geraakt zijn door je persoonlijke verhaal en vakmanschap en ze je laten opzoeken wanneer ze nodig hebben wat jij verkoopt. Vertel waar ze je nog meer kunnen vinden, je site, social media of een volgende markt. Zo kun je ook content marketing inzetten om content te maken die potentiële klanten aantrekt!