fbpx

Artificial intelligence, wat betekent dat voor jou als creatieve maker?

Artificial intelligence (AI) is hot. Je komt het op allerlei plekken tegen. Maar wat is artificial intelligence nou precies? En nee, het komt niet uit een science fiction film, want zo klinkt het wel een beetje..

 

In dit artikel neem ik je mee in wat artificial intelligence eigenlijk is, wat de voordelen en nadelen van artificial intelligence zijn en wat het voor jou, als creatieve ondernemer, kan betekenen. Dus laten we eerst in de term duiken.

Sarah blog

Door: Sarah Dronkert

Datum: 17 mei 2023

artificial intelligence wat is dat? en wat zijn de voordelen en nadelen? Op de afbeelding is een robot hand te zien die op een laptop typt

Artificial Intelligence: wat is dat en wat kan het voor jou betekenen?


Oké, laten we beginnen met het deconstrueren van de term zelf. John McCarthy bedacht in 1950 de term Artificial Intelligence. Hij zei:

Every aspect of learning or any other feature of intelligence can in principle be so precisely described that a machine can be made to simulate it. An attempt will be made to find how to make machines use language, form abstractions, and concepts, solve kinds of problems now reserved for humans, and improve themselves.” 

 

Artificial Intelligence  betekent eigenlijk “kunstmatige intelligentie.” Maar wat bedoelen we precies met “kunstmatig” en “intelligentie”?

 

Artificial Intelligence: wat is dat?


Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie zoals we net hadden vastgesteld, verwijst naar de simulatie van menselijke intelligentie in machines die zijn geprogrammeerd om taken uit te voeren die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen. Het doel van AI is om computersystemen in staat te stellen te leren, redeneren, beslissingen te nemen en problemen op te lossen op een manier die vergelijkbaar is met hoe mensen dat doen.

AI omvat een breed scala aan technieken en benaderingen, maar het centrale idee is om machines in staat te stellen gegevens te analyseren en te begrijpen, patronen te herkennen, conclusies te trekken en op basis daarvan acties te ondernemen. Dit wordt meestal bereikt door middel van algoritmen en modellen die zijn ontworpen om specifieke taken uit te voeren.


Verschillende subcategorieën binnen Artificial Intelligence


Er zijn verschillende subcategorieën binnen AI, zoals machine learning en deep learning. Machine learning maakt gebruik van algoritmen die computers in staat stellen te leren van gegevens en patronen te ontdekken zonder expliciet te zijn geprogrammeerd. Deep learning is een geavanceerde vorm van machine learning die gebaseerd is op kunstmatige neurale netwerken. Deze netwerken bestaan uit lagen van kunstmatige neuronen die informatie verwerken en transformeren om complexe taken uit te voeren. (Volg je me nog een beetje ;))


AI wordt nu al gebruikt in diverse toepassingen en industrieën, zoals zelfrijdende auto’s, spraakherkenningssystemen, aanbevelingsalgoritmen, beeldherkenning, medische diagnoses, financiële voorspellingen en nog veel meer. Het heeft het potentieel om de efficiëntie te verbeteren, nieuwe inzichten te bieden, besluitvorming te automatiseren en menselijke capaciteiten te vergroten.


Het is belangrijk om niet te vergeten dat Artificial Intelligence, hoewel het in staat is om complexe taken uit te voeren, nog steeds afhankelijk is van de gegevens die het krijgt en de kwaliteit van de algoritmen die worden gebruikt. Het is ook essentieel om na te denken over de ethische overwegingen bij het ontwikkelen en implementeren van AI-systemen om ervoor te zorgen dat ze eerlijk, transparant en verantwoordelijk zijn. Artificial Intelligence heeft dus veel voordelen, maar ook nadelen

Wil jij nog meer te weten komen over AI?

 

Luister naar deze podcast aflevering waarin Margriet je zelf vertelt over haar ervaring met AI en waarin ze tips & tricks geef.

Wil je nog meer te weten komen over AI?

 

Luister naar deze podcast aflevering waarin Margriet je zelf vertelt over haar ervaring met AI en waarin ze tips & tricks geeft.

Voordelen artificial intelligence


Creativiteit verbeteren met AI

Er is nu al een overvloed aan AI-tools voor elke creatieve bezigheid die je zou willen starten. Deze tools zijn grote voordelen van artificial intelligence. Om deze reden is het opzetten van een professioneel ogende onderneming eenvoudiger dan ooit. Er zijn tools voor branding, het bouwen van een website en het creëren van content in elk formaat. Creatieve ideeën kunnen in slechts een paar klikken van concept naar realiteit gaan.

Cameron Adams, mede-oprichter en chief product officer van Canva, denkt dat AI een enorme explosie van creativiteit en efficiëntie voor bedrijven zal aanwakkeren, het zal democratiseren en mensen in staat zal stellen meer creativiteit aan te boren dan ze voorheen wisten. “Tijd is het kostbaarste bezit van onze werkdag en AI is een ongelovelijke tool om in je toolkit voor visuele communicatie te hebben“, zegt hij.


Hij ziet AI niet als iets dat een klus volledig voor je zal klaren, maar als iets dat “kan helpen om ideeën van de grond te krijgen, waardoor je snel van een idee naar een kwaliteitsontwerp kunt gaan.” Hij voegt eraan toe dat AI kan betekenen, omdat je “begint met een beter ontwerp dat de basis voor creatief werk verhoogt”, wat uiteindelijk resulteert in interessantere en boeiendere resultaten. Dit wil dus zeggen dat Artificial Intelligence je een steuntje in de rug kan geven door het proces te vermakkelijken. Lees in dit artikel van Margriet hoe je met gebruik van AI teksten schrijft die verkopen terwijl ze authentiek blijven.


Verbetering van de efficiëntie

Vóór internet waren er cheques om te verzilveren, brieven om te schrijven en fysieke vergaderingen om bij te wonen. Door internet zijn er al veel dingen makkelijker geworden. Dat zijn dus grote voordelen van Artificial Intelligence. Met AI is the sky the limit. Processen worden steeds efficiënter met AI waardoor jij ook makkelijker en efficiënter kan werken. Zoals het steeds makkelijk worden van het bijhouden van je administratie via handige software.

Nadelen artificial intelligence

 


AI is onpersoonlijk

Meer automatisering betekent dat er minder banen beschikbaar zijn, winsten op korte termijn kunnen teniet worden gedaan door hoofdpijn op lange termijn, om nog maar te zwijgen van de bijwerkingen waaraan niet is gedacht en waar we niet op kunnen anticiperen. Aangezien we geen idee hebben wat de directe impact in de maatschappij zal zijn. Dat is een van de grote nadelen van Artificial Intelligence.


Illustrator Anna Hamill van And Hope Designs is “bang voor het vooruitzicht dat AI te veel of onjuist wordt gebruikt, omdat mensen kopen van mensen en kopen met hun emoties”. Hamill is bezorgd dat eigenaren van grotere bedrijven AI zullen gebruiken om tijd te besparen en daardoor niet de tone of voice van hun klanten leren kennen en te weten komen waar ze van houden. Kan door AI gegenereerde content ooit echt menselijk klinken? En als klanten vermoeden dat er een bot achter een merk zit, schrikt dat hen dan af?


Wat echt belangrijk is om niet uit het oog te verliezen is de persoonlijke band die je met je klant opbouwt, omdat je je producten maakt als maker en dus ook je eigen gezicht van je bedrijf bent. Dat is zo’n belangrijke voorwaarde om als ondernemer geld te verdienen. Ik kan me voorstellen dat het heel spannend is om met je gezicht op instagram te gaan en jezelf te laten zien. Maar voor het hebben van een goed verhaal is het wel essentieel dat je wat van jezelf laat zien. Vind je dat nu nog lastig? Daar kan Margriet als jou heel goed mee helpen. Wil je ook meer geld te verdienen met je zelfgemaakte product zónder een opdringerige gladde verkoper te hoeven zijn? Bekijk Margriet haar aanbod.


Bij grotere bedrijven wordt er nu al gebruik gemaakt van chatbots en automatische antwoorden waardoor zij de kans missen om relaties op te bouwen, want mensen kopen van mensen, niet van AI. Denk maar aan de eerste optie voor contact bij onder andere bol.com. Je wordt altijd eerst ‘geholpen’ door een chatbot. Om je vervolgens te trechteren om te komen bij wat je echt wil weten. Dat is heel handig en efficiënt, maar ook heel blikkerig. De oplossing is verschillend voor verschillende soorten bedrijven, dus overweeg of en waar je AI voor zou willen inzetten.

 

Plagiaat en verkeerde informatie door artificial intelligene

Chat GPT en verschillende andere tools voor het maken van inhoud kunnen je helpen bij het maken van content voor je website, blogs, artikelen en je socials. Maar dan moet je sowieso goed oefenen met het geven van opdrachten (prompts genoemd). Je kan je alleen wel afvragen of die artikelen en afbeeldingen die AI creeërt goed zijn. Robots en mensen kunnen allebei inhoud van lage kwaliteit maken, maar mensen moeten op een gegeven moment eten en slapen, terwijl robots altijd aan staan.

 

Plagiaat en Google-sancties zijn maar een paar zorgen die ondernemers ’s nachts wakker houden als het om AI gaat. Er zitten hoe dan ook veel nadelen aan Artificial Intelligence, naast de voordelen. Hoe gemakkelijk is het om inhoud te maken zonder de bronnen erachter, omdat er geen gemakkelijke manier is om terug te gaan en feiten te controleren. Dus de kans is in de toekomst groter dat je verkeerde informatie geeft of tot je neemt. En daar moet je wel heel selectief in zijn. 

 

AI heeft een groot impact op het milieu

Ik schrok hier zelf best wel van. Eén opdracht via ChatGPT kost even veel stoom als een uur de lamp aan. En AI heeft veel data nodig. Lees meer over de impact van artificial intelligence op het milieu in het artikel van de NOS. En bepaal of jij hiermee aan de slag gaat en hoe dat voor jou dan zou werken.

Samenvattend


Nu weet je wat artificial intelligence is. Je kunt AI beschouwen als een technologie die machines in staat stelt te leren, te redeneren en te handelen op een manier die vergelijkbaar is met menselijke intelligentie. Het heeft het potentieel om ons leven te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te bieden in verschillende domeinen.

Maar dan moet het nog veel meer ontwikkeld worden en de kans krijgen om te verbeteren. Er zijn erg veel voordelen, maar ook nadelen bij het gebruik van artificial intelligence. Bovendien moeten we wel altijd zorgen dat we het onderscheid kunnen blijven maken tussen ‘mensgemaakt/handgemaakt’ en ‘computergemaakt’.

En dat is waar wij, als creatieve makers, het verschil kunnen blijven maken. Lees het artikel van Margriet over hoe je authentieke teksten schrijft met AI en ga het zelf ook toepassen! En vergeet niet, AI heeft een groot impact op het milieu, dus wees zorgvuldig met hoe jij het toepast…

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

 

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

 

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!