fbpx

5 tips voor creatieve ondernemers die ik 10 jaar geleden nog niet wist

Wil jij serieus werk maken van je creativiteit? Maar vind je het lastig om met je zelfgemaakte producten over de bühne te brengen? I got you. Ik ging je voor en had deze 5 tips niet willen missen toen ik mijn creatieve onderneming begon.

Margriet_Meijer_de_makers_coach_businesscoach_amsterdam_creatieve_ondernemers

Door: Margriet Meijer

Datum: 25 januari 2023

de_makers_coach_tips_voor_creatieve_ondernemers_business_coach_amsterdam

Een boterham verdienen met je handen? Is dat mogelijk? Mijn omgeving had er hun twijfels over.


But here i am, 10 jaar na dato lukt het nog steeds. 


Het ging alleen niet zonder slag of stoot, moet ik bekennen.

Godallemachtig, wat had ik graag een adviesgesprek met mijn future self willen hebben, via een of andere sci fi telefoonverbinding.


Deze 5 adviezen had ik mijn naïeve zelf van toen graag hebben ingefluisterd.

 

1. Je kunt wel degelijk knaken verdienen met je handen

Er is geen betere tijd om met je creaties de boer op te gaan als nu. De vraag naar eerlijke producten met een verhaal is giga. Heb je een laptop en internet dat ligt de wereld aan je voeten. Zo kunnen je zelfgemaakte schatjes makkelijk aan de andere kant van de oceaan belanden.


Geen stress, je hoeft niet ‘verkoperig’ te zijn om te kunnen verkopen. Laat die glimmende sales smile maar achterwege dus.
Hoe meer je jezelf bent, hoe beter. Jij had namelijk een probleem en daarmee kun je een ander helpen. Zo uniek ben je niet 😉


[Wil je weten hoe je dat onder woorden krijgt? Ik leer het je hier]


Warning
: laat het niet zover komen dat je genoegen neemt met minder. Omdat je oordeelt vanuit je eigen geld beleving (neem van mij aan, die is karig!). Je het moeilijk vindt geld te vragen voor je kunst of omdat je twijfelt of het goed genoeg is.

Er is genoeg plek voor iedereen, ook voor jou.

de_makers_coach_tips_voor_creatieve_ondernemers_business_coach_amsterdam

2. Laat je niet gek maken

Laat meningen en – ongevraagde – adviezen voorbij waaien. Tante Coos bedoelt het heus goed maar ze heeft geen idee waar ze het over heeft.


Geloof niemand en ga zelf op onderzoek uit. Er is niet één model voor succes en of je uiteindelijk slaagt hangt van je persoonlijkheid af.


Schiet ik mezelf nu in de voet? Ik geloof van niet. Yep, ik deel mijn formule en geef je daarmee ’n shortcut. Ik heb met hetzelfde bijtje gehakt dus heb recht van spreken. Maar alsnog geef jij er je eigen draai aan.


Deze 4 eigenschappen hebben mij geholpen elke dag een stapje te zetten op mijn weg naar succes: nieuwsgierigheid, discipline, doorzettingsvermogen en zelfkennis.


Hulp vragen voelde lang als falen. Een reden voor mijn omgeving om te zeggen: zie je wel dat je geen geld kunt verdienen met je handen? 
Uit angst voor dat mogelijke oordeel blijf ik dus klein. Holy mozes, wat een inzicht. Maar dat gaat niet gebeuren, dacht ik. Ik heb namelijk plannen! 


Een kruiwagen inhuren is slim. Deze geeft je een waanzinnige voorsprong op je concullega’s. Maar leg je toekomst niet volledig in diens professionele handen. Blijft altijd wakker en aanwezig. 

It’s your life, in the end.


[
Ik heb zo ongeveer alle accessoires van leer gemaakt die je maar kunt bedenken. Wilde ik dat? Zeker niet. Waarom deed ik het dan? Omdat er vraag naar was. Werd ik er blij van? Niet echt. Daarom voelt het nu zo geweldig dat ik mijn aanbod super specifiek heb gemaakt. Dit past veel beter bij mij en maakt marketing een stuk makkelijker. ]

3. Neem jezelf serieus, en je wordt serieus genomen

Hoe word ik gevonden. Dit zinnetje belandt regelmatig in mijn inbox. Laat ik eerlijk zijn, ik krijg er jeuk van.


Als je hoopt dat mensen jou wel gaan vinden kun je beter vandaag nog je gereedschap aan de wilgen hangen. Je gaan nooit ‘zomaar’ gevonden worden.
Hoe wonderschoon je zelfgemaakte schatjes ook zijn, als niemand weet dat je bestaat ga je niet gevonden worden. Laat staan geld verdienen.

Stel jezelf de vraag: Hoe belangrijk is dit voor mij?


Is je antwoord: Ik wil van mijn handen leven!
Dan zit er maar één ding op. Accepteren dat JIJ je allergrootst troef bent en het tijd wordt om deze voornaamste kaart te gaan spelen.


[
De eerste keer dat ik investeerde – écht investeerde – was in een training over Personal Branding. Hierdoor draaide mijn kijk op creatief ondernemerschap met 180 graden. Sindsdien groeit mijn merk Monsak gestaag door en is de waarde van mijn tassen flink gestegen ]

de_makers_coach_tips_voor_creatieve_ondernemers_business_coach_amsterdam

4. Get over yourself

Is succes voor mij weggelegd?

Kan ik hier wel geld voor vragen?

Wie zit er op mij te wachten?

Er zijn al zoveel illustratoren/keramisten/goudsmeden..

And the list goes on and on.


Wat je denkt krijg je en wat je zegt trek je aan.
Dat komt op hetzelfde neer maar door herhaling knoop je het sneller in je oren. Hoop ik. Soms wil ik mijn fellow maker door elkaar schudden wanneer deze beperkende gedachtes op tafel komen. Op een liefdevolle manier,, want ik ken het klappen van de zweep.


Wie ben ik om mezelf ff lekker te promoten? Een veer in eigen reet te steken? Straks val ik door de mand? 
Op dit alles was ik ook niet happig. Maar hela, hoe zou ik ooit verder komen? 


Soms is het uiterst onvermijdelijk om jezelf een enorme schop onder je kont te geven. Werk te maken van je mooie praatjes en strakke plannetjes.
Je droom bouwen gaat niet over één nacht ijs. Begin daarom vandaag nog.


[
Ondernemen werd makkelijk toen ik doorkreeg wat mijn grootste saboteurs waren en hoe ik mijzelf manipuleerde. Heel lang heb ik gedacht dat ik knoepertje hard moest werken om ‘iets’ te verdienen. Bloed, zweet & tranen moesten eraan te pas komen om succesvol te kunnen zijn. Tot ik ontdekte hoe dit samen hing met mijn jeugd. Pas toen kon ik begrijpen waarom ik mijzelf saboteerde. Deze mindset switch hielp me volwassen worden in ondernemerschap. Sinds voel ik meer zelfvertrouwen en weet ik wat ik kom brengen. Wil je ook trouw zijn aan jezelf en keuzes maken die bij je passen?
Get to know yourself.]

5. Doe niet zo trots

Ik noemde het eerder al en misschien herken je het. Het belang van de mening van je omgeving. Menig maker heeft vroeger te horen gekregen dat geld verdienen met je handen onmogelijk is. ‘Kind, kies de veilige weg en ga iets ‘slims’ studeren’. Op dat punt denken de meeste kinderen dat je ouders altijd gelijk hebben. Inmiddels ben ik niet meer zo zeker.


De schatten bedoelen het goed maar hun advies zegt meestal iets over hun eigen – al dan niet gemiste – kansen. Ze gunnen jou beter, maar wat is beter? 


Mijn leervaardigheden waren niet al te best. Het was zelfs zo erg dat ik bijles kreeg. Van mevrouw Bakker. Een dame op leeftijd – docent-af pensionado – met wie de boel op woensdagmiddag flink bijgespijkerd werd. Door haar kneuterig geplastificeerde kaartjes ging leren veel makkelijk, en sneller. Blijkbaar had ik beeld nodig om beter te kunnen leren. Zo leerde ik al vroeg dat mijn brein anders in elkaar stak, en dat ik sneller verder kwam door hulp te vragen.


Wat ik duidelijk probeer te maken zijn 2 dingen:

1. Een creatief brein gaat alle kanten op – letterlijk en figuurlijk –  en heeft soms specifieke sturing nodig om niet afgeleid te worden. Zoals ik kreeg in de vorm van plaatjes door Mevrouw Bakker of ik zelf geef in mijn training.

2. Heb je het advies van je ouders genegeerd en ben je voor een creatieve carrière gegaan? Dan wil ik je iets op het hart drukken. Er kan een punt komen waarop je vastloopt. That’s life. Wanneer je dan alsnog moet toegeven dat je even de weg kwijt bent betekent niet dat je faalt.En wanneer je omgeving dan ‘zie je wel’s’ je kant op smijt, doe me een plezier. Smijt ze lekker terug. Zet je trots opzij, breid je skill-set uit en stoom lekker door. Kun je ze erna een koekje van eigen deeg geven.

 

 


Ik had graag aangemoedigd willen worden om meer op mijzelf en mijn verhaal te mogen vertrouwen. Te doen waar ik in geloof en achter sta in plaats van te doen waar vraag naar is. Sinds ik daar achter ben gekomen voel ik zoveel zelfvertrouwen, weet ik wat ik kom brengen en zie ik écht dat ik het leven van mijn klant mooier maak met mijn tassen. Jaren zocht ik hier tevergeefs tools voor om een professioneel & succesvol label neer te zetten als maker. Ik vond nergens een model dat aandacht had voor de persoonlijke connectie met je geliefde creaties. Toen ben ik mijn eigen business tool gaan ontwikkelen en daar help ik nu fellow makers meegroeien van bescheiden – hobby – maker naar makerpreneur die kan leven van diens pracht producten.

Business_coach_creatieve_ondernemers_amsterdam_margriet_meijer

Ik ben Margriet, een A-typische tassen maker die dol is op ondernemen

In de afgelopen 10+ jaar heb ik mijn tassenlabel Monsak op de kaart gezet. Ik ontdekte waarom het mij lukte om van mijn makerschap te leven: niet al mijn creativiteit opgebruiken aan maken.

 

Ik leerde hoe je een merk bouwt en je persoonlijkheid als troef gebruikt. Zo lukt het mij om mijn ideale klant te vinden en ze een tas te laten kopen. Organisch.

 

Wil jij dat ook met je zelfgemaakte product? Ik help je graag groeien!